X. Búvárfotós Országos Bajnokság

X. Buvárfotós Országos Bajnokság fotópályázat kiírása

A Magyar Búvár Szakszövetség és a Tengeri Só Alapítvány, a www.fotoklikk.hu fotográfiai archívum, képtár és szakmai közösségi portál támogatásával, megrendezi a X. Búvárfotós Országos Bajnokságot. A részvétel online nevezés alapján, pályázati formában lehetséges az alábbi kategóriákban és feltételekkel:
Általános feltételek

A versenyen bármely magyar búvárfotós részt vehet, ha 2009. január 1 és február 1 között regisztrál a verseny hivatalos honlapján (www.buvarfotosob.hu), és feltölti a pályázati képeket, továbbá a versenyengedély kérő lapot kitölti, aláírja és beküldi (beadja) postán, vagy faxon, vagy beszkennelve e-mailen (info@buvarfotosob.hu) a Szakszövetségnek vagy az Alapítványnak a 6. pontban megadott címére. Nevezési díj 2500 forint, amelyet legkésőbb február 2-ig közhasználatú postai utalványon kell feladni a Szakszövetség címére, vagy átutalni a 10700079-26163200-51100005 számú (CIB) bankszámlájára „Nevezési díj” megjelöléssel.

A versenyben a nevezők természetes, vagy mesterséges, sós illetve édes nyílt vízben készített felvételekkel vehetnek részt, medencében, vagy akváriumban készítettekkel nem. A felvételeket etikus módon, az élővilág károsítása, vagy durva megzavarása nélkül kell készíteni. Az A, B, C és D kategóriákban bármilyen filmes (analóg) géppel készített, vagy legalább 6 megapixel tényleges felbontású digitális géppel készített képek nevezhetők, kivéve az E kategóriát, de a képeket egységesen digitális fájl formájában, a részletes feltételekben meghatározott módon kell feltölteni a hivatalos honlapra.
Kategóriák

A: Nagy látószögű felvételek
63º-os (35 mm-es ekvivalens fókusztávolságú), vagy annál nagyobb látószögű objektívvel készült képek, amelyeken búvár is szerepelhet. Fele-fele képek is készíthetők és színes fények is alkalmazhatók.

B: Hal felvételek
Halról, vagy halakról készült felvételek, bármilyen objektívvel. A hal részlettől a halrajig készíthetők felvételek.

C: Makro felvételek
63º-nál kisebb látószögű (35 mm-esnél hosszabb ekvivalens fókusztávolságú) objektívvel készített közel- illetve makro felvételek, bármilyen víz alatti élőlényről, a halak kivételével.

D: Mérsékelt vagy hideg égövi felvételek
Bármely fókusztávolságú objektívvel az A, B vagy C kategóriának megfelelő képek, amelyeket nem trópusi, vagy szubtrópusi vizekben készítettek.

E: Kompakt géppel készült felvételek
Nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridge) géppel készített felvételek. Előtétlencsék alkalmazhatók.
Egyéb részvételi feltételek

1.) A pályázati anyag beadásával (feltöltésével) a résztvevő kinyilvánítja, hogy a részvételi feltételeket elfogadja, a képek szerzői jogával rendelkezik és hozzájárul képeinek a versennyel kapcsolatos díjtalan közléséhez a nyomtatott és elektronikus médiában. Ugyancsak hozzájárul a rendezők által kiválasztott képeinek a pályázatot népszerűsítő, nem üzleti célú kiállításához, papírra nagyított, vagy nyomtatott formában.

2.) Egy szerző kategóriánként legfeljebb 6 db képet adhat be. Egy kép és ugyan az a motívum csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet. A pályázatból ki vannak zárva azok a képek, amelyek a korábbi kilenc (1972-2007) országos búvárfotós pályázatok 1-10 helyein végeztek, vagy különdíjat nyertek.

3.) Minden résztvevő tudomásul veszi, hogy a 4. pontban meghatározott pályázati képek eredetijét (a géppel felvett eredeti nyers, tiff, vagy jpg fájlt, illetve az analóg diapozitív, vagy negatív) is bekérheti a zsűri, a pályázati feltételek és a fotózási etika betartásának ellenőrzésére. Az eredeti képfájlokat a belőle készült pályázati képpel megegyező fájlnévvel kell ellátni (célszerűen a pályázati kép kidolgozása előtt és úgy megőrizni), az 5. pontban leírtak betartásával.

4.) Pályázni az eredeti képről készült korrigált*, az eredeti méret legfeljebb 40%-ával vágott, hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400 pixeles, álló képnél 1000 pixeles jpg képállománnyal lehet, a legmagasabb minőséggel elmentve (pl. Photoshop, jpg-options: quality – 12). Az A, B, C és D kategóriákban azonban az eredeti képet csak olyan mértékben szabad vágni, hogy a vágott állomány legalább 3.6 megapixel maradjon.

*A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó következő kis mértékű, természethű digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast). Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom, valamint az esetleges, csekély számban becsillanó lebegő szemcsék eltávolítása. Ezen túlmenő beavatkozás, illetve a kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!

5.) A digitálisan készített vagy beszkennelt eredeti felvételt és annak korrigált pályázati állományát egységes fájlnévvel kell ellátni a következő formában: a kategória betűjele – a szerző képszáma 1-6-ig – a szerző regisztrációs száma (bejelentkezés után a jobb oldali SAJÁT ADATOK menüben látható).
Például: d-4-386.jpg vagy a-3-487.jpg. Ha az eredeti nem nyers (raw, nef, cr2 stb.), hanem jpg vagy tiff fájl, akkor azt egy „e” betűvel kell jelölni a következőképpen: a-3e-487.jpg.

6.) A versenyengedély kérő lapot le lehet tölteni a hivatalos honlapról, vagy a www.tengeriso.hu, a www.divecenter.hu, www.buvarinfo.hu, és a www.submarine.hu oldalakról, vagy be lehet szerezni az MBSZ címén: Magyar Búvár Szakszövetség, 1329 Budapest, Pf.: 41. (bejárat a XIII. ker. Lehel út 18-20 sz. alatt), Tel/Fax: 270-0117, illetve a Tengeri Só Alapítvány címén: 1066 Budapest, Jókai utca 28.

7.) A regisztrálás és a képek feltöltési határideje: 2009. február 1-én 22 óra.

8.) A pályázat egyúttal az MBSZ válogató versenye a 2009. május végén, Jeju-szigeten (Dél-Korea) megrendezésre kerülő 12. CMAS Búvárfotós Világbajnokságra. A versenyzők A, B, C és D kategóriákban legtöbb pontot kapott 3-3 képe pontszámait összesítve, a legtöbb pontot elért két pályázót, azaz az összetett első és második helyezettet, az MBSZ Technikai Bizottsága nevezi a világversenyre, ha legalább kétcsillagos CMAS búvár. Bármelyikük visszalépése estén a pontszámban mögöttük végző szerzi meg e lehetőséget.

9.) A hét tagú zsűri neves búvárfotósokból, természetfotósokból és fotóművészekből áll, a zsűri elnöke Násfay Béla természetfotós, MBSZ Búvár Fotográfus II. oktató. A zsűri a képeket szerzőik ismerete nélkül bírálja el és határozza meg a kategóriák győzteseit és helyezettjeit. A helyezéseket a zsűri által az egyes képekre adott pontszámok összege dönti el. A pontszámok összegénél a zsűritagok által adott legkisebb és legnagyobb pontszámot nem veszik figyelembe. A zsűri ítélete végleges és jogi úton nem támadható meg.

10.) A bajnokságon részt vevő képeket az előzetes zsűri után meg lehet tekinteni a verseny hivatalos honlapján (www.buvarfotosob.hu), a díjazottakat pedig 2009. március 4-én Budapesten, a Tengeri Só díjátadó ünnepélyen és azzal egyidejűleg a média útján mutatják be a nagyközönségnek.

11.) A rendezők a kategóriák 1-3 helyezettjeit éremmel és tárgyjutalommal, az összetett győztest serleggel és a Red Sea Boats egyhetes szudáni szafarijával (repülőjegy nélkül) díjazzák. A legmagasabb pontszámot elért kép „A verseny legjobb felvétele – Best of Show” címet nyeri el, amelyet ugyancsak serleggel és tárgyjutalommal díjaznak. A közönségszavazatok szerinti legjobb képet is díjazzák. További esetleges különdíjak illetve a közönségdíj tárgyalás alatt.

Médiatámogató a Búvárinfó, a Divecenter.hu búvárportál, a Fotoklikk.hu fotográfiai portál, és a Submarine Búvármagazin.

Eox