XIII. Búvárfotós Országos Bajnokság

Pályázati kiírás

A Magyar Búvár Szakszövetség - az EOX Kft. informatikai szolgáltató társaság, valamint búvársporthoz kapcsolódó más szervezetek és média szereplők támogatásával - megrendezi a 2015. évi Búvárfotós Országos Bajnokságot. A részvétel díjtalan online nevezés alapján, pályázati formában lehetséges az alábbi kategóriákban és feltételekkel.

Általános feltételek:
A versenyen bármely magyar búvárfotós részt vehet, ha 2015. február 15. és március 1. között regisztrál a verseny hivatalos portálján (www.buvarfotosob.hu ), és a megadott formában feltölti oda pályázati képeit.

A versenyben a nevezők természetes, vagy mesterséges nyílt vízben készített felvételekkel vehetnek részt, medencében, vagy akváriumban készítettekkel nem. A felvételeket etikus módon, az élővilág károsítása, vagy durva megzavarása nélkül kell készíteni*. Az A, B, C és D kategóriákban bármilyen filmes (analóg) géppel, vagy cserélhető objektíves digitális géppel készített képek nevezhetők, de a képeket egységesen digitális fájl formájában, az egyéb részvételi feltételekben meghatározott módon kell feltölteni a hivatalos portálra. Az E kategóriában bármely nem cserélhető objektíves digitális kompakt vagy bridzs géppel készített képek nevezhetők.

Kategóriák:
A: Nagy látószögű felvételek
63º-os (35 mm-es ekvivalens fókusztávolságú), vagy annál nagyobb látószögű objektívvel készült képek, amelyeken búvár is szerepelhet. Fele-fele képek is készíthetők és színes fények is alkalmazhatók.

B: Hal felvételek
Halról, vagy halakról készült felvételek, bármilyen objektívvel. A hal részlettől a halrajig készíthetők felvételek.

C: Makro felvételek
63º-nál kisebb látószögű (35 mm-esnél hosszabb ekvivalens fókusztávolságú) objektívvel készített közel- illetve makro felvételek, bármilyen víz alatti élőlényről, a halak kivételével.

D: Mérsékelt vagy hideg égövi felvételek
Bármely fókusztávolságú objektívvel az A, B vagy C kategóriának megfelelő képek, amelyeket nem trópusi vagy szubtrópusi sós, vagy édes vizekben készítettek.

E: Kompakt géppel készült felvételek
Nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridge) géppel készített felvételek. Makró vagy nagy látószögű előtétlencsék alkalmazhatók.

Egyéb részvételi feltételek:

1.) A pályázati anyag beadásával (feltöltésével) a résztvevő kinyilvánítja, hogy a részvételi feltételeket elfogadja, a képek szerzői jogával rendelkezik és hozzájárul azoknak a versennyel kapcsolatos díjtalan bemutatásához, közléséhez a nyomtatott és elektronikus médiában. Ugyancsak hozzájárul a rendezők által kiválasztott képeinek a pályázatot népszerűsítő, nem üzleti célú kiállításához, papírra nagyított, vagy nyomtatott formában.
A Pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a Pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

2.) Egy búvárfotós szerző kategóriánként legfeljebb 5 db képet adhat be. Egy kép és ugyanaz a motívum csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet. Beküldhetők olyan felvételek is, amelyek egy helyszínen, időben egymás után készített több felvétel kamerán belüli vagy utólagos (kamerán kívüli) egyesítéséből származó HDR vagy panoráma képek. A pályázatból ki vannak zárva azok a képek, amelyek a korábbi tizenkét (1972-2013) országos búvárfotós pályázat illetve bajnokság 1-10. helyein végeztek, vagy különdíjat nyertek.

3.) Minden résztvevő tudomásul veszi, hogy a 6. pontban meghatározott pályázati képek eredetijét (a géppel felvett eredeti nyers, tiff, vagy jpg fájlt, illetve az analóg diapozitívot, vagy negatívot) is bekérheti a zsűri, a pályázati feltételek és a fotózási etika betartásának ellenőrzésére.

4.) A digitálisan készített vagy digitalizált eredeti felvételt és annak korrigált tiff, valamint pályázati jpg állományát egységes fájlnévvel kell ellátni (célszerűen már a pályázati kép kidolgozása előtt és úgy megőrizni), szerepelni kell benne a szerző regisztrációs számának, egyébként a formája tetszőleges, de nem szerepelhet benne a szerző neve, valamint szóköz, ékezet és speciális karakter.

5.) Pályázni az eredeti képről készült korrigált**, az eredeti méret legfeljebb 40%-ával vágott, rövidebbik oldalán legalább 1400 pixeles, hosszabbik oldalán legfeljebb 3500 pixeles jpg képállománnyal lehet, legfeljebb 5Mbyte méretben, a legmagasabb minőséggel elmentve (pl. Photoshop, jpg-options: quality –10-12) A szerző által használt kamera eredeti képarányai mellett (pl. 4:3, 16:9) kizárólag 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3 arányú képek nevezhetők. Az A, B, C, D és E kategóriákban azonban az eredeti képet csak olyan mértékben szabad vágni, hogy a vágott állomány interpolálatlan mérete legalább 6 megapixel maradjon.

*Lásd: Gyakori kérdések

**A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó következő kis mértékű, természethű digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast). Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre vagy a tok ablakára tapadt por vagy egyéb szennyeződés hagyta nyom, valamint az esetleges, csekély számban becsillanó lebegő szemcsék eltávolítása. Ezen túlmenő beavatkozás, illetve a kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!

6.) A regisztrálás és a képek feltöltési határideje: 2015. március 1. 14:00

7.) A héttagú fotós zsűri neves művészekből, búvár- és természetfotósokból áll, elnökét és tagjait legkésőbb a nevezési időszak kezdetéig közzéteszik. A zsűri a képeket szerzőik ismerete nélkül bírálja el, és határozza meg a kategóriák győzteseit és helyezettjeit. A 0-9-ig adható pontszámok összegénél a fotós zsűri tagjai által adott egy legkisebb és egy legnagyobb pontszámot nem vesznek figyelembe. A helyezéseket a zsűri által az egyes képekre adott pontszámok összege dönti el. Azonos pontszám elérése esetén a zsűri dönthet a helyezésről. A versenyzők A, B, C és D kategóriákban elért helyezéseik alapján kapnak pontokat a tízediktől az első helyig, a következő Fibonacci számsor szerint: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55. A legtöbb pontot elért búvárfotós pályázó az összetett első helyezett. A fotós és filmes zsűrik ítélete végleges és jogi úton nem támadható meg.

8.) A pályázat egyúttal az MBSZ válogató versenye a 2016-ban megrendezésre kerülő 2. CMAS Víz alatti Fotó Európa-bajnokságra, valamint a 2017-ben megrendezésre kerülő 16. CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságra. A legtöbb pontot elért búvárfotós pályázót, azaz az összetett első helyezettet az MBSZ nevezi e versenyekre, ha legalább kétcsillagos CMAS búvár, vagy azzal egyenértékű minősítéssel rendelkezik. Részvételének további támogatásáról, valamint esetleges csapattársáról az MBSZ a BOB eredmények figyelembe vételével dönt.

9.) A bajnokságon részt vevő képeket az előzetes zsűrizés után, de a döntő zsűri előtt március második felében meg lehet tekinteni a verseny hivatalos portálján. A díjazott képeket 2015. április 9-én a Magyar Sport Házában (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.) rendezett díjátadó ünnepélyen és azzal egyidejűleg a média útján, mutatják be a nagyközönségnek.

10.) A rendezők a kategóriák 1-3. helyezettjeit plakettel és oklevéllel, az összetett fotós győztest serleggel és egyhetes vörös-tengeri búvárkodás (repülőjegy nélkül) tárgyjutalommal díjazzák. Az A, B, C vagy D kategóriákban legmagasabb pontszámot elért kategória győztes kép "A verseny legjobb felvétele – Best of Show" címet is elnyeri, amelyet ugyancsak serleggel díjaznak. További tárgyjutalmak tárgyalás alatt.

Rendező:
Magyar Búvár Szakszövetség (www.buvar.hu)

Fő támogatók:
EOX Kft. (www.eox.hu)
Red Sea Boats Holidays Kft. (www.redseaboats.hu)
Priscapac-Korcula Apartman Hotel és Búvárbázis (www.priscapac.com )

Fő média támogató:
Divecenter.hu búvárportál (www.divecenter.hu)

Támogatók:
Bluebay Diving Center (www.bluebaydiving.hu)
Galathea Búvárközpont (www.galathea.hu)
UEF Underwater Explorers' Federation (http://uef.hu)

Média támogatók
Búvárinfó hirdetési és információs búvárújság, valamint portál (www.buvarinfo.hu)
Fotoklikk fotográfiai portál (www.fotoklikk.hu)
Submarine búvármagazin és portál (www.submarine.hu)

Eox